Middelen van inkomen kan fiscaal makkelijk voordeel opleveren, aldus Paul van der Kwast.
Als ondernemer bepaal je grotendeels je eigen inkomen. Vooral natuurlijk door klanten binnen te halen en omzet te maken. Maar ook door je te verdiepen in belastingzaken, zodat je weet hoe je zo slim mogelijk omgaat met aftrekposten en andere fiscale regelingen.
Een relatief onbekend slimmigheidje waarmee je de belastingdruk mogelijk kunt verlagen, is middeling. Deze wettelijke regeling is bedoeld om de scherpste kantjes van het progressieve belastingstelsel af te halen. Deze progressie heeft namelijk als ongewenst bij-effect dat mensen met sterk wisselende inkomsten meer belasting betalen dan mensen met een gemiddeld net zo hoog, maar stabiel inkomen.
Zo bereken je wat je terug mag vragen aan belasting
Met middeling kun je teveel betaalde belasting als volgt terugvragen. Bekijk hoeveel inkomstenbelasting (de regeling geldt alleen voor Box 1-inkomen) je over drie achtereenvolgende jaren hebt betaald. Houd daarbij geen rekening met de heffingskortingen. Een jaar met een negatief inkomen geldt als een jaar met nul inkomen. Vervolgens tel je de inkomens van die drie jaren bij elkaar op en deelt het totaal door drie. Nu krijg je het gemiddelde inkomen over die drie jaar.
Bereken nu hoeveel inkomstenbelasting je had moeten betalen als je elk van die drie jaren dit gemiddelde inkomen had verdiend. Vergelijk de werkelijk betaalde belasting (wederom dus zonder rekening te houden met de heffingskortingen) met het bedrag dat je zou hebben betaald met in elk jaar het gemiddelde inkomen. Het verschil tussen de twee bedragen mag je terugvragen van de Belastingdienst, rekening houdend met een drempel van 545 euro.
Alleen het bedrag daarboven krijg je terug. Deze som is makkelijk te maken met deze tool.
Voor wie is dit interessant?
In de eerste plaats, zoals gezegd, voor ondernemers, die natuurlijk vaak sterk schommelende inkomsten hebben. Je kunt het lot een beetje helpen en je inkomen over 2013 bewust laag houden. Bijvoorbeeld door op de valreep van 2013 nog even snel een flinke investering te doen. Of door een factuur aan een grote klant pas in januari versturen. Met bovenstaande rekentool kun je spelenderwijs berekenen of dat voor jou dit jaar nog zin heeft.
Ook als je bent ontslagen en een gouden handdruk hebt gekregen (eenmalig heel hoog inkomen) en nu thuis zit met een uitkering (laag inkomen) kun je geld verdienen met middeling. Helemaal als de WW-periode is afgelopen en je helemaal niets meer krijgt en je dus in je berekeningen een jaar met nul inkomen kunt meenemen.
Verder zijn mensen die een sabbatical hebben opgenomen en mensen die wel al met pensioen zijn maar nog geen AOW ontvangen middelingskandidaten (Als een van de jaren waarover je middelt het jaar is waarin je voor het eerst AOW krijgt, geldt een aparte rekenmethode). Tenslotte is middeling vaak interessant voor iedereen die nog maar een jaar of twee jaar geleden is begonnen met werken, omdat je dan een jaar met geen of een heel laag inkomen kunt meetellen.
Om van dat laatste een voorbeeld te geven: als je in 2011 nog studeerde en geen inkomen had, en in 2012 en 2013 een inkomen had van 30.000 euro, heb je recht op ruim 1.100 belastingteruggave.
Brief aan de Belastingdienst
Je kunt middeling aanvragen door een brief te schrijven aan de Belastingdienst. Je moet bij zo’n aanvraag berekeningen meesturen waarmee je laat zien waarom je voor middeling in aanmerking komt. Ze maken het je dus niet makkelijker. Op de site van de Belastingdienst staan alle voorwaarden.
Ik ben trouwens wel benieuwd of deze regeling in stand blijft, want het valt te verwachten dat met het toenemende aantal zzp’ers steeds meer belastingbetalers voor middeling in aanmerking komen. Dat kan de staat dan nog flink wat kosten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl